Reklama
 
Blog | Bohumil Doboš

Přetvářka a tradice

Aneb pár postřehů k dnešní politické debatě.

Po týdnu opět nemohu odpustit několik poznámek k dnešní, jistě alespoň někým sledované, debatě. První věc která mě zaujala, bylo podivné chování pana Vlčka, který mi v některých okamžicích připomínal děti, které se bojí přiznat k tomu, že něco vyvedly. I když z vlastní zkušenosti vím, že ani ony se tolik nevykrucují jako právě pan předseda dolní komory při problému vyšších odvodů podnikatelů.

Druhým zajímavým momentem bylo poslouchat pana Langera hovořit o morálce a o tom, jak má každý začít u sebe. Ano jistě v tom má pravdu, ale nevědomky nám tím ukazuje na svém příkladu jeden z prvků naší politické kultury – politik není jen tak někdo a podobné zásady pro něj zjevně neplatí.

A do třetice všeho dobrého/zlého mě překapil zájem komunistické strany o malé podnikatele. Ano všichni víme, že nic nepřeje podníkání v Čechách více než komunistická vláda (sami jsme se o tom přece přesvědčili).

Reklama

Vlastně ještě jedna věc. Pozoruhodná je podpora, kterou má u české veřejnosti nápad na zavedení vázaných kandidátek. Samozřejmě chápu jeho podporu od KSČM (aneb jak pravil jeden můj kamarád komunista zůstane komunistou), ČSSD (která na „přeběhlících“ pravidelně tratí, i když by stálo za zkoušku zamyslet se nad tím proč se tak děje) i od některých menších stran (přece jen je to populární), ale je třeba si uvědomit, že nebýt přeběhlíku země by neměla fungující vládu (tedy min. poslední koaliční vládu ODS myslím) a rozhodně vláda opřená o přeběhlíky je lepší než žádná vláda a spoléhat na ústní dohody – jak bylo také dnes zmíněno – se bohužel u nás nedá a žádná tolerance nepřipadá v úvahu. Vázaný mandát nepřinesl už za první republiky vyšší stabilitu ani lepší chování a není důvod si myslet, že by to dnes fungovalo jinak.