Reklama
 
Blog | Bohumil Doboš

Somálsko x anarchisté

Teorie státu pečující o všechny potřeby svých občanů v praxi ukázala svou odvrácenou tvář a nyní se to samé stává i teoriím nutnost existence státu popírajícím.

O tom, že stát nemůže pečovat o všechny potřeby svých občanů a že z absolutní starosti vzniká totalita jsme se v historii přesvědčili už mnohokrát (obvzlášť ve střední Evropě 20. století). To, že idylicky nedopadne ani přesný opak tohoto stavu, a to bezstátí, můžeme sledovat v přímém přenosu na současné situaci v Somálsku. Ve stručnosti by se dalo říci, že ke stavu bezstátí můžeme přistoupit ze dvou pohledů:

1) první pohled je pozitivní a hledí na stát jako na něco nadbytečného, co brzdí rozvoj občana, popř. slouží k vykořisťování chudých bohatými a stav bezstátí přinese člověku spravedlnost/svobodu. Tyto názory de facto vyznávají jak krajní libertariáni nebo např. anarchisté (popř. jejich kombinace v tzv. anarchokapitalismu).

2)druhý negativní pohled by se dal nazvat hobbesovským, kde stát chrání občany před válkou všech proti všem a slouží ke zbavení se neustálého strachu z nečekané smrti. Zde je tedy stav bez státu považován za nejhorší možný stav kde se člověk bude starat pouze o své přežití.

Reklama

Jak se ukazuje na Somálském příkladu, pravdu bude mít bohužel nejspíše druhý model. Pokud totiž vyloučíme různé rasistické teorie o různé váze jednotlivých ras nemáme žádný důvod si myslet, že stav bezvládí by jinde vypadal pozitivněji. Znovu se zde ukazuje, proč je důležité odmítat jednoduchá zkratkovitá a hlavně extrémní řešení – žádná spásná myšlenka neexistuje a k čím většímu radikalizmu dojde, tím horší jsou následky. Pro mě osobně je to také důvod proč odmítnout anarchismus jako ideu.